priroda
 

  Mjesec kolovoz, 13 stupnjeva noću, ugodnih 22 danju? Na svega 50 km od mora?
To je park prirode "Blidinje" - Oaza za bijeg od ljetnih vrućina !

Klima:
tri tipa - mediteranska u podnožju planine, srednjoeuropska na padinama i alpska na vrhovima i područjima visoravni. Šest mjeseci u godini srednje mjesečne temperature ispod nule; siječanj - veljača u prosjeku 15-23 dana mjesečno sa snježnim oborinama. Visina snijega 2,5-3 metra; uz jaki vjetar stvore se zapusi i do 15 metara visine. Po gornjem platou snijeg se zadrži od studenog do travnja, u skrovitijim mjestima ispod stijena tijekom cijele godine.

Planina ČVRSNICA (2228m) jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini, a zbog relativne blizine Splitu i ljepote njenog prirodnog okoliša, redovito je odredište mnogih izletnika.
U njenoj neposrednoj blizini je i VRAN PLANINA, koja je nešto niža (2074m).

Podnožje planine ČVRSNICE - područje znano kao Masna Luka, nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1000 m. Ovo područje zajedno sa obližnjim Blidinjim jezerom je proglašeno parkom prirode i uživa posebnu zaštitu.

 

Blidinjsko jezero (1183 m)
Ima površinu 3,2 četvorna kilometra. Najveća mu je dubina 4,5 m a dužina 3 km. Ovisno o padalinama, ove dimenzije prilično variraju (god 1935 jezero je poplavilo okolinu a 1940 posve presušilo). Zimi je pod ledom, a ljeti neobično toplo (25 C). Jezero je ledenjačkog podrijetla, o čemu svjedoče čeone morene nad jugozapadnom obalom. U njegovoj vodi žive ribe (oštrulja i bjelica), a ljeti se vide jata divljih pataka i crnih ptica što ih narod naziva gnjurcima (zimuju na Mostarskom blatu).

Park prirode Blidinje i Dugo Polje
Na sjeverozapadnom podnožju Čvrsnice, između nje i Vran planine, pruža se planinska visoravan Dugo Polje koje je po prirodnim, pejzažnim i etnografskim sadržajima jedinstvena u širim razmjerima. Godine 1995. Dugo Polje, Vran i Čvrsnica proglašeni su parkom prirode.

Dugo Polje ima oblik korita i doista je dugo (oko 12 km). Široko je 2-3 km i visoko prosječno 1250 m. Smjer pružanja je JZ - SI, dakle okomito na smjer pružanja Dinarida. Uglavnom je pokriveno livadama, tako da se gotovo sa svakog mjesta pružaju široki vidici na Čvrsnicu i Vran planinu.

Pojedini dijelovi Dugog Polja imaju posebna značenja i osobitosti: Ivan-dol, Rudo polje, Risovac, Masna luka, Sovićki (Strmi) dol....Polje ima dobre uvjete za razvoj i zimskoga i ljetnog turizma.
Rat u BiH imao je za posljedicu probijanje strateške ratne ceste Tomislavgrad - Ram, koja prolazi uzduž cijeloga Dugog Polja i penje se na visinu 1300 metara, te je ona danas glavna prometnica Parka prirode Blidinje.

 
 
 

© Argont 2003.